Ducem tradiția mai departe.

Firme Pictate este produsul pasiunii mele de-o viață pentru lettering, design de caracter și tipografie. — Matei Rădulescu
sign-painters-school

firmepictate.ro își propune să re-aducă în piață un serviciu publicitar bazat pe un meșteșug vechi, pictura de firmă (sign painting). Această artă a fost aproape pierdută în România odată cu apariția plotter-elor și a stickerelor de vinyl. Publicitatea și semnalistica au devenit mecanice, rapide și, implicit, mai ieftine. Reclamele au scăzut în calitate estetică, fiindcă orice operator de calculator putea tăia litere rapid, adeseori fără cunoștințe în design și tipografie — lucruri perpetuate în educația pictorilor de firmă (sign painters) și a ilustratorilor de afiș (showcard writer).
sign-painters-at-work

Pictori de firmă, pe băncile școlii.

În SUA și Regatul Unit, tradiția merge cel puțin 200 ani în urmă. Formarea dura 5 ani și era considerat un meșteșug (trade).
Pictura de firmă este legată de arta (sau tehnica) lettering-ului - anume, designul manual de caracter. Lettering-ul oferă avantajul unicității - atât timp cât o siglă, semnalistică sau orice alt design este făcut în mod special pentru acea situație, va fi întotdeauna unic. Mulți spun că literele randate manual au un aspect aparte, organic, călduros.

Exercițiu, exercițiu, exercițiu.

Pentru a randa manual caractere într-o manieră rapidă și estetic plăcută, e nevoie de foarte mult exercițiu. Memorie musculară. Tipuri de caracter și în ce cazuri se potrivesc. Layout. Teoria culorilor și ierarhie vizuală. Totul contează.
practica-5
Pictura de firmă presupune cunoștințe avansate de tipografie, exerciții constante cu pensula dar și înțelegerea materialelor ce pot fi folosite - tipuri de vopsea, unelte, metode ș.a.m.d.
Povestea pasiunii mele pentru litere începe prin 2007-2008, când am cumpărat primul spray cu vopsea, împreună cu un prieten. Astăzi, hobby-ul început ca o joacă a devenit ocupație principală, printre proiecte de branding și design grafic.
Pictura de firmă este un meșteșug — artistic, dar tehnic. Caracterele pot fi interpretate în limita distingerii lor de către privitorul de rând, acestea având un scop comercial sau informativ. Pentru mine, această limitare deschide un nou orizont al creativității — unde utilul se îmbină cu plăcutul.
DSC_0253
Mulțumesc pentru lectură — dacă v-am stârnit interesul, vă invit să urmăriți povestea pe Instagram.
Matei Rădulescu
svg-image

Vrei să lucrăm împreună?
Hai să vorbim!

Matei Rădulescu

lettering artist & brand identity designer

+40-754-028-144

hello@firmepictate.ro

Web design © 2021 Matei Rădulescu