Povestea noastră
Firme Pictate este rezultatul pasiunii neîntrerupte pentru designul de caracter și tipografie. Un manifest împotriva publicității ieftine și rapide.

Ducem tradiția mai departe.

firmepictate.ro își propune să re-aducă în piață un serviciu publicitar bazat pe un meșteșug vechi, pictura de firmă (sign painting). Această artă a fost aproape pierdută în România odată cu apariția plotter-elor, a vinylului și a producției publicitare de volum. Românii au ales varianta aceasta, fiind mai ieftină și mai rapidă, astfel lipsindu-se de elementul uman - atingerea specialistului. Firmele luminoase, literele volumetrice și stickerele cu vinyl sunt produse rapid, pe calculator, fără a fi nevoie prea multe cunoștințe despre tipografie sau design. Ca urmare, puteți observa diferențele dureroase dintre semnalistica din România și țările dezvoltate unde pictura de firmă încă este o opțiune și se practică activ - luăm ca exemple Marea Britanie, SUA, Danemarca, Franța, Spania ș.a.m.d.

Pictura de firmă este legată de arta (sau tehnica) lettering-ului - anume, designul manual de caracter. Lettering-ul oferă avantajul unicității - atât timp cât o siglă, semnalistică sau orice alt design este făcut în mod special pentru acea situație, el va fi întotdeauna unic și, deși pentru unii insesizabil în mod conștient, transmite acea senzație organică, de lucru făcut 100% manual.

Sign painting-ul, sau pictura de firmă, presupune cunoștințe avansate de tipografie, exerciții constante cu pensula (memorie musculară) dar și înțelegerea materialelor ce pot fi folosite - tipuri de vopsea, unelte, metode ș.a.m.d.

Pictura de firmă este un meșteșug artistic dar foarte tehnic. Asta pentru că literele au un schelet deja stabilit în conștiința de societate, iar ele pot fi interpretare inteligibil în anumite limite care permit distingerea respectivului caracter în produsul final. Dacă un caracter nu își păstrează legibilitatea în design și nu poate fi deosebită, atunci ea își pierde funcția informatică și verbală.

Pentru ca pictura de firmă să fie eficientă, trebuie să putem randa litere cu pensula sau alte unelte într-un mod rapid, funcțional și curat. Se cere un anumit echilibru optic în designul literelor. Da, ele nu vor fi perfecte 'la milimetru' (pixel perfect) așa cum ar ieși pe un colant de vinyl sau o firmă poliuretanică. Pentru că nu sunt făcute pe calculator. Aceasta este magia firmelor pictate - 'perfectly imperfect'. Când privite de la distanță, firmele pictate vor apărea perfecte.
Perfecțiune optică, nu matematică. Pentru că sunt făcute de om, nu de calculator.

Contact